Den færdige kompost

Du vil tydeligt kunne se forskel på den sorte, omsatte kompost og resten. Den ikke færdige kompost lægges til side sammen med kompostormene. Læs her hvordan du kan bruge den omsatte eller næsten omsatte kompost.

Brug af den omsatte kompostjord

  • Fordel den færdige kompost i haven. Du kan f.eks. sprede et lag på 2-3 cm ud i køkkenhaven 2-3 uger inden du sår eller planter - husk at gøre det i ordentlig tid, da den rene kompost kan indeholde mere næring end de spæde planter kan holde til. Du kan også vente til urterne i køkkenhaven er kommet op og sprede et lag mellem dem.  Mellem roserne og frugttræerne, bærbuskene og stauderne kan du sprede et lag på 5 cm. 

  • bland den færdige kompost med fint sand til topdressing til græsplænen. Når græsplænen er revet godt igennem om foråret, har den godt af en portion topdressing.  Det er et tyndt lag godt omsat kompost blandet med fint grus eller sand. Der må højst lægges ca. 1 cm topdressing på græsplænen, ellers kan den tage skade

  • bland den færdige kompost med muld, sand eller spagnum til pottemuld, som bruges til planter i krukker eller potter. Bland i forholdet en del kompost til to dele sand eller jord.

  • Brug den færdige kompost, når du planter træer, buske eller afgrøder. Bland en del kompost til to dele jord og brug blandingen i plantehullet eller køkkenhaven.

Et godt tidspunkt for brug af kompost er april-juli.

Den ikke færdigomsatte kompost

Den ikke færdigomsatte kompost skal enten tilbage i kompostbeholderen eller spredes ud på den bare jord i et lag på 5-10 cm. Her vil komposten virke som et jorddække, der beskytter mod udtørring. Samtidig holder det lyset ude og vil derfor gøre det vanskeligt for ukrudt at klare sig. Den videre omsætning klarer jordens mikroorganismer og orme.