Tips til kompost og brugen af den

Her finder du lidt gode råd og tips til, hvordan du håndterer de hyppigste problemer med kompostering.

Findel

Omsætningen går hurtigst hvis du findeler affaldet inden komposteringen. Du kan bruge en beskærersaks eller en lille økse.

Hvordan sikrer jeg den rette fugtighed?

Går omsætningen i komposten i stå, skyldes det sandsynligvis at komposten er enten for tør eller for fugtig. Er komposten for tør, tilsætter du vand eller fugtigt affald. Er den for våd, tilsætter du tørre staudetoppe, savsmuld eller andet tørt, organisk affald.

Gråhvid belægning, lugt af jord eller mange myrer i komposten er tegn på, at affaldet er for tørt. Det skal derfor vandes.

Lugt af ammoniak eller kloak er tegn på, at komposten er for fugtig. Bland den med tørre ingredienser, f.eks. træflis, bark, tørre staudetoppe, halm, hø eller andet organisk, der kan suge den ekstra fugtighed. Hvis man jævnligt lægger brugt køkkenrulle i køkkenspanden, kan det være med til at holde en passende tørhed i den grønne beholder.

Vend rundt!

Det er en god idé at blande affaldet godt sammen. For meget affald af den samme slags kan klaske sammen i tætte lag, der hindrer luftens adgang. Du kan vende rundt i affaldet en gang imellem med en havegreb eller en beluftningsstok og evt. flytte affaldet fra det ene rum til det andet.

Orm i komposten er et godt tegn. Det viser, at der er god gang i omsætningen.

Hvis omsætningen går for langsomt

Sørg for at komposten har den rette fugtighed. Hvis det ikke hjælper, kan du tilsætte lidt gødning og kalk.

Er der ukrudtsfrø i komposten?

Er du i tvivl om der er ukrudtsfrø i din kompost, kan du foretage en spireprøve. Læg et lille lag kompost i en lille ren bakke fra kød eller lign. Gør komposten fugtig, dæk med plastikfolie fra køkkenet og stil bakken ved stuetemperatur. Er der ukrudtsfrø i komposten, vil de spire i løbet af få dage.

Kompostorme

Gratis kompostorme på Randers Genbrugsplads

Kompostormene kan sætte gang i omsætningen hjemme i kompostbeholderen. De spiser planterester og omsætter dem til næringsrig, sort kompostjord med en god krummestruktur. Hvis levebetingelserne i beholderen passer til ormenes behov, vil de hurtigt formere sig til en større koloni. Derfor er en planteskefuld med orme rigeligt til en beholder.

Der er høflig selvbetjening, når du skal hente kompostorme på Randers Genbrugsplads. Det er en god ide at medbringe en lille bøtte eller et bæger til at transportere ormene hjem i. Når man kommer hjem, lægges ormene ned i beholderen. Så finder de selv ud af resten.

Hvert forår kan du som udgangspunkt gratis hente kompostorme på genbrugspladsen i Randers, Ørneborgvej 28, 8960 Randers SØ. Nogle år kan der dog være problemer med leveringen, hvis vinteren har været hård ved ormekulturen. Skulle du gå glip af ormene fra genbrugspladsen, er der ingen grund til at fortvivle af den grund. 

Medmindre din egen jord er meget sandet, vil ormene sandsynligvis før eller siden indfinde sig i din kompostbeholder på eget initiativ. Ellers kan det være, at du kan få en håndfuld fra naboer eller venner.