Julen og dens affald

Affald får vi meget mere af i julen. Her får du svar på nogle af spørgsmålene omkring affaldssortering ved juletid og til nytåret.

Sådan skal du gøre med alt gavepapiret – hvis du altså har været sød og HAR fået gaver

Hvis du ikke vil bruge gavepapiret igen, så må du gerne putte det i genbrugsbeholderen til papir, men KUN hvis du har taget gavebånd og andet pynt af. Gider du ikke at flå bånd af, så skal det i restaffaldet eller i containeren til småt brændbart på genbrugspladsen. Gemmer der sig lidt gavebånd på det krøllede papir, så kan sådan et lille stykke glemt gavebånd sagtens sætte sig i klemme og stoppe maskineriet, når der skal laves nyt papir. Hvis du vil aflevere dit gavepapir til genbrug, skal du altså være helt sikker på, at der ikke er gavebånd på det.

Der bliver jo nok drukket en dåseøl eller to mere end normalt i julen

Metaldåser, kapsler, udbrændte fyrfadslysbægre og andet småt metal (f.eks. tomme øl- og sodavandsdåser og skyllede konservesdåser) skal i din genbrugsbeholder sammen med dine flasker og bøtter af plastik og glas. Øl- og sodavandsdåser kan du også aflevere på genbrugspladsen, eller du kan samle dem i en klar sæk, som du kan stille ud til storskraldDu skal lige huske at bestille afhentning af storskrald senest to hverdage før, at vi kører i dit distrikt.

Gavebåndet - kan det genbruges?

Nej, gavebåndet skal i skraldespanden til restaffald eller til småt brændbart på genbrugspladsen.

Pap fra indpakning m.m. 

Pappet (og her snakker vi også bølgepap) skal bundtes og stilles ud til storskrald eller afleveres på genbrugspladsen i pap-containeren.

Hvad gør du med kartonen?

Karton, som mange julegaver (og morgenmadsprodukter) er pakket ind i, må du gerne komme i din beholder til genbrugspapir. Alternativt kan du også behandle det som pap (se ovenfor).

Madrester

Madresterne skal i det organiske affald. Både andefedtet, skroget og kartoffelskrællerne, og marcipangrisen - hvis den skulle være gået hen og blevet for tør.

Juletræet

Det gamle juletræ kan afleveres på genbrugspladsen. Randers Havn kommer ud på genbrugspladserne og laver dine gamle juletræer om til faskiner til havnen. Og hvis du gerne lige vil vide det, så er en faskine i dette tilfælde sammenbundtede juletræer, der lægges ud langs Randers Fjord for at mindske vandets tilbageslag og vedligeholde fjordstrækningen. Og det er jo rigtigt smart.

Hva' med nytårskrudtet?

Hvis du har fyret dit krudt af, så kan det afbrændte fyrværkeri smides i beholderen til restaffald, eller du kan køre det på genbrugspladsen i en klar sæk og smide det til småt brændbart.

Har du ikke affyret og lovligt fyrværkeri, som du gerne vil af med, så kan du aflevere det på genbrugspladsen eller politistationen.

Har du fået noget ulovligt fyrværkeri i hænde (uden CE-mærkning), så skal du kontakte Sikkerhedsstyrelsen for sikker afhændelse.