Affald i julen

Kender du fornemmelsen af at være ved at drukne i affald efter jul?

Og er du i tvivl om, hvordan du bedst skiller dig af med det?

Få inspiration til at reducere mængden af juleaffald - og endnu bedre, kom af med det på den rigtige måde og med god samvittighed!

Du kan for eksempel her finde gode tips om Spild af mad.

I videoen '10 bud om en grønnere jul', får du tips til, hvordan du kan hjælpe til med at belaste vores verden lidt mindre, både hvad angår mængderne af affald, din indflydelse på belastningen af miljøet og vores forbrug af energi.

Gavepapir: Hvis du ikke vil bruge gavepapiret igen, skal det i skraldespanden eller containeren med småt brændbart på genbrugspladsen. Papirfibrene i gavepapir er for dårlige til at genbruge, og desuden kan et lille stykke glemt gavebånd sætte sig i klemme og stoppe maskineriet, når der skal laves nyt papir.

Metaldåser, kapsler og andet småt metal (f.eks. tomme øl- og sodavandsdåser og skyllede konservesdåser) skal i din genbrugsbeholder sammen med dine flasker og bøtter af plastik og glas. Øl- og sodavandsdåser kan du også aflevere på genbrugspladsen i container 31, eller du kan samle dem i en klar sæk, som du kan stille ud til storskrald. Du skal lige huske at bestille afhentning senest to hverdage før.

Gavebånd skal i skraldespanden eller til småt brændbart.

Pap fra indpakning m.m. bundtes og stilles ud til storskrald eller afleveres på genbrugspladsen i pap-containeren (nr. 20).

Karton (som det mange morgenmadsprodukter er pakket ind i) må du gerne komme i din beholder til genbrugspapir. Du kan også behandle det som pap (se ovenfor).

Madrester: kan nogle af dem fryses til en anden lejlighed? Vil naboen spise dem? Begge dele kræver selvfølgelig at de er rimelig friske! Uforarbejdet frugt og grønt kan komposteres – eller måske kender du nogen, der har høns? Ellers må du smide det i din skraldespand/til organisk affald.

Sildeglasset, snapseflasken og anden glasemballage skal  i genbrugsbeholderen til glas. Husk at vaske sildeglasset først!

Den døde sild, som ingen vil spise, skal i skraldespanden/organisk affald.

Juletræet kan afleveres på genbrugspladsen eller klippes i stykker og lægges under en rododendron eller en anden surbundsplante i haven. Du kan også aflevere dit juletræ til havnen og deltage i lodtrækningen om fine præmier.

Flasker, dunke og bøtter af plast skal i genbrugsbeholderen sammen med din emballage af glas og metal. Husk først at gøre dem rene for madrester og andet snask. Har du flere end der er plads til i genbrugsbeholderen, kan du aflevere det på genbrugspladsen i containeren til hård plast (32).

Lysestumper kan ofte afleveres til de lokale spejdere, der bruger dem til lysestøbning - ellers kan de puttes i skraldespanden eller afleveres som småt brændbart på genbrugspladsen.

Den ubyttelige gave fra Faster Anna kan du give videre til en anden, som bliver glad for den, aflevere den til GenBrugen på Randers Genbrugsplads eller stille den i klunsercontaineren på genbrugspladsen i Asferg, Langå eller Øster Tørslev. Du kan også aflevere den til et loppemarked eller en genbrugsbutik.

Affald fra brugt og affuttet fyrværkeri puttes i  skraldespanden eller aflevér det som småt brændbart på genbrugspladsen.

Ubrugt fyrværkeri og fusere:  spørg pladsmanden på genbrugspladsen.

Fyrværkeripinde kan bruges som blomsterpinde.

Juledekorationer: gran og andet organisk materiale komposteres eller afleveres som haveaffald på genbrugspladsen. I små mængder kan det også smides i skraldespanden. Glaseret keramik kan bruges igen næste år eller afleveres til deponi på genbrugspladsen. Tørt ler afleveres  på genbrugspladsen som jord (29). Oasis bruges igen næste år, eller puttes i skraldespanden/restaffald. Du kan også aflevere det på genbrugspladsen som småt brændbart.