Kan en hundelort genbruges?

Når du smider ting i din genbrugsbeholder, er du så bevidst om, at dit affald rent faktisk bliver håndsorteret af en person?

Det er ikke altid for sarte sjæle, det der kører forbi på sorteringsbåndet.

20. juli 2016 - Oprettet af Lone Annette Topping

På affaldsterminalen i Randers kan de sommetider godt blive lidt i tvivl, når de ser, hvad der kommer ind på sorteringsbåndet. Noget af det er ikke for sarte sjæle.

Jeps! Der er nogen, der skal stå med dit affald i hænderne!

Alt det du smider i genbrugsbeholderen af glas, metal og hård plast, bliver håndsorteret. ”Vi oplever, at vi får større mængder emballage ind, men desværre er sorteringsgraden blevet ringere”. Sådan fortæller medarbejderne, der til dagligt står ved sorteringsbåndet.

Hverken poser med hundelort, voksenbleer, juletræskæder, bremseklodser til lastbiler eller plastik poser hører til i genbrugsbeholderen til emballage. En bremseklods er selvfølgelig godt nok af metal, men den har aldrig været emballage for noget. Den vil vi til gengæld rigtigt gerne tage imod på én af vores fire genbrugspladser. Det samme gælder juletræskæder. Udover at det er affald til elektronik, så sætter kæden sig også fast i valsen (ligesom plastik poser gør det), og så går sorteringsbåndet i stå.

Beskidt emballage er dårlig økonomi

Et andet problem er, at ikke alle borgere skyller tingene af, inden de smider affaldet i genbrugsbeholderen. En måned gammel rødkål er ikke alene uhumsk og ildelugtende for den person der har fingrene i det, men det betyder faktisk også, at det beskidte rødkålsglas også sviner alt det andet renskyllede affald til.

”Og hvis affaldet ikke er rent nok, så kan vi ikke sælge det og tjene penge på det. I stedet skal det sendes til forbrænding, og det koster forbrugeren – dig og mig – penge”, siger affaldschef Jørgen Niemann Jensen. ”De sidste 4 år har vi kunnet sætte affaldsgebyret ned, fordi vi har indtjening på mere og mere affald. Det vil vi jo rigtigt gerne blive ved med”, fortsætter han.

Vi spreder budskabet

Der er nok mange, der ikke er klar over, at deres affald kommer i menneskehænder. Derfor igangsætter vi i uge 33 en kampagne, hvor vi oplyser om, at vores affald til genbrugsformål bliver håndsorteret. Det gør vi via annoncer, reklamer på busser og i biografen, byportaler og som video på YouTube. Forhåbentlig kan vi på denne måde nå så mange som muligt.

Se videoen fra sorteringsanlægget

Emil fra videoen og hans kolleger håber i hvert fald, at vi tænker på dem, næste gang vi kommer affald i genbrugsbeholderen.

Og så for lige at svare på, om en hundelort kan genbruges. Nej, det kan den ikke. Men den må gerne komme i beholderen til organisk affald og blive til ny energi – eller den skal i restaffaldet.