Lugten af rødkål kan nedsætte arbejdsglæden!

Mængderne af bøtter, bakker, dåser, flasker og anden emballage af metal, glas og hård plast der bliver smidt i husstandenes beholdere til genbrug, er stigende i Randers Kommune.

Cornflakes er ikke emballage - men heldigvis knapt så ulækkert, som nogle af de andre ting Karsten og hans kolleger finder i sorteringen.

11. juli 2016 - Oprettet af Thea Glad

I 2016 er der indtil videre indsamlet næsten lige så meget metal og hård plast som i hele 2014. Desværre er det ikke kun mængden af genanvendeligt metal, glas og plast, der er stigende. Mængden af fejlsorteringer i form af f.eks. fyldte rødkålsglas, plastikposer og hundeposer, er steget til det dobbelte.

”Det værste om morgenen er lugten af sur rødkål. Den lugt kan jeg bare ikke fordrage!”, siger Emil. ”Ja, men prøv så at forestille dig hvor meget en hundepose der er blevet revet i stykker, kan fylde på rullebåndet”, supplerer Knud Erik, Emils kollega. ”Eller en voksenble for den sags skyld!”

 Jeg er taget på besøg hos mandskabet ved sorteringsanlægget på Randers Affaldsterminal. Det er dem der håndsorterer alt emballagen af plast og glas, altså den emballage som du og de andre borgere i Randers Kommune smider i jeres genbrugsbeholdere. Det meste af metallet sorterer anlægget selv fra, men glasset og plasten bliver håndsorteret.

”Det er som om at nogen tror at det hele alligevel bare bliver blandet og at ingen skal røre ved det, men sådan er det jo ikke”, siger en af medarbejderne. Det er svært at få ørenlyd, for kollegerne vil gerne give deres besyv med. Alle har haft deres ulækre og besynderlige oplevelser ved sorteringsbåndet.

Da sorteringsanlægget lidt efter starter igen, får jeg selv syn for sagn. En næsten fuld bøtte creme fraiche uden låg defilerer forbi. Den lugter, og indholdet har set bedre dage. Det kunne lige så godt være smattet ud over alt det rene(re) affald. Ligesom den gamle, ildelugtende rødkål, som Emil næsten ikke kan holde ud om morgenen.

Mængden af fejlsorteret affald er i år steget til cirka det dobbelte i år i forhold til sidste år. Affaldschef Jørgen Niemann forklarer det sådan her: ”Efterhånden som vi kommer kommunen rundt med beholdere til organisk affald, bliver flere og flere borgere opmærksomme på ordningen og benytter den. Det er vi selvfølgelig glade for. Men vi oplever desværre så også at flere sorterer forkert. Vi får flere uønskede ting, der generer sorteringsfolkene eller stopper vores sorteringsanlæg. Det er selvfølgelig et minus.”

FAKTA: Gode råd til sorteringen:

  1. Tøm emballagen og skyl den, inden du smider den til genbrug.
  2. Læg ikke plastikposer og anden plastfolie i genbrugsbeholderen. Det stopper ristene i sorteringsanlægget, så mandskabet skal bruge tid på at fjerne det. Hvis det er rent, må du aflevere det på genbrugspladsen i container 22.
  3. Brug kun genbrugsbeholderen til emballage fra køkkenet. Dunke (5 liter og større), baljer, pander og andre store ting af jern, metal og plast kan ganske vist genbruges, men giver udfordringer i sorteringsanlægget, hvor det sætter sig på tværs og stopper affaldsstrømmen gennem anlægget. Hvis det er muligt, vil vi gerne at du afleverer det på genbrugspladsen i stedet.