Fedt er fedt - på det rigtige sted

Andefedt hører til, når den står på andesteg. Men hvor skal du gøre af det, når gæsterne er gået, og sovsen er kold?

09. november 2017 - Oprettet af Klaus Kohberg

Sammen med Vandmiljø Randers har vi en opfordring til dig, når anden er spist Mortens Aften: Skyl ikke andefedt ud i vasken.

- Problemet er, når fedtet størkner og sætter sig. Passer man ikke på, så får man fedtpropper, som lukker for systemet. Her er kloaksystemet egentlig ikke så forskelligt fra os mennesker. Lidt fedt er godt, for meget kan være farligt, så lad hellere være med at smide flydende fedtstof i vasken, siger Michael Sønder Jensen, produktionschef i Vandmiljø Randers A/S.

Vi vil derimod rigtig gerne have fedtet fra panden og resten af sovsen. Det skal bare smides i den lille grønne skraldespand til organisk affald. Det organiske affald bliver brugt til at lave biogas, og bagefter bliver det spredt som gødning på landbrugsjorde. Det er sund fornuft, og samtidig sparer vi miljøet for unødvendig forbrænding af affald. Har du endnu ikke mulighed for at aflevere dit organiske affald for sig selv, skal fedtet smides ud med restaffaldet. Eller endnu bedre: brug det til noget andet.

Fedtrester kan gemmes i en mælkekarton, krukke eller plasticpose. Her er et par ideer til, hvordan du genanvender fedtet:

  • Gem fedtet i en krukke med låg i køleskabet, og brug det på rugbrødet. Andefedt smager skønt under leverpostej med rødbeder.
  • Lav foderkugler til de overvintrende fugle. Vær opmærksom på, at hvis fedtet indeholder meget salt, duer det ikke.
  • Brug fedtet som smagsforstærker i andre retter. Råstegte kartofler bliver kun bedre af lidt andefedt ;-)