Folk bliver jo glade, når deres ting kan bruges igen

Du kender nok følelsen: Det er rart at være med til at gøre noget godt. Sådan har både borgere og medarbejdere det på Randers Genbrugsplads. De gode fund, du kan gøre i Finderiets butik, går nemlig hånd i hånd med den gode gerning.

22. august 2017 - Oprettet af Klaus Kohberg

Genbrug hitter. Men for at kunne gøre et godt fund, skal der være nogen, der vil af med deres gamle ting og sager. Og det er der i Randers. I april overtog Finderiet sortering og indsamling af ting til genbrug på Randers Genbrugsplads, og randrusianerne er flittige til at give deres gamle sager til velgørenhed, fortæller pladsmedarbejder Tom Øvlisen:

- Folk er jo lidt ærgerlige over at smide noget ud, der stadig kan bruges, så de er glade for at kunne give deres ting videre. Det er rigtig fint, at vi kan tilbyde den mulighed her på pladsen, og vi kan jo se, at der kommer mange fine ting til genbrug.

Finderiets koncept har gentænkt den måde, genbrug kan gavne samfund og støtte gode formål. Der er ikke en færdig manual for, hvordan samarbejdet skal køre, og det åbner op for at afprøve nye og anderledes idéer.

- Det er jo en ny måde at gøre tingene på, så her i opstarten er der mange ting at lære. Vi hjælper selvfølgelig med den viden vi har, når der er brug for en truck, eller hvis der er spørgsmål til, hvor de ting, der ikke kan sælges, skal hen, forklarer Tom Øvlisen, der er godt tilfreds med samarbejdet.

Den gode genbrugsoplevelse

Den fyldte lastbil fra genbrugspladsen ankommer til Finderiet, hvor er der en hektisk aktivitet i timerne op til åbning. Hver dag står der en lille kø og venter på, at dørene går op klokken 12, og det er vigtigt, at de får en god oplevelse. Trommesæt, reoler, lamper og tekopper lines op og gøres indbydende efter alle udstillingskunstens regler, ligesom kundernes sæsonbestemte interesser har indflydelse på sortimentet.

- Nu er det tid for studiestart, og mange unge mennesker skal have indrettet sig med en studieplads. Derfor har vi fundet skriveborde, lamper, stole og blyantsholdere frem og sammensat nogle forslag, der er lige til at tage med. Det skal være indbydende for vores kunder at komme i butikken, og vi vil gerne inspirere dem til at købe genbrug i stedet for nyt, forklarer Mitten Ferrar, indretningsarkitekt og daglig leder af Finderiet.

Gamle ting, ny værdi

Butikken har et par måneder på bagen, men der er hele tiden nye ting og oplevelser, der venter kunderne i Finderiet. Der er ikke noget, der står længere end en måned på hylderne. Bliver det ikke solgt, ryger det videre til andre genbrugsbutikker, der måske har bedre held. For en butik, der skal konkurrere med dem, der sælger nye varer, gælder det om at have spændende ting og gode idéer. Heldigvis er der nok af begge dele.

- Til sensommerens lune aftener, når du skal have gæster til grill og ikke lige har bestik til alle, kunne du måske finde på at købe engangstallerkner? Vi laver nogle partykasser, der kan hjælpe dig. Vi samler simpelthen sæt til 12 eller 24 personer med tallerkner, glas og det hele, og så kan du købe en samlet pakke. Det koster næppe mere end engangssættet, og det er da nemt at se, hvad der er bedst for både hyggen og miljøet, smiler Mitten Ferrar.