Sol, sommer og… maddiker?

Affaldskontoret er begejstrede for borgernes flittige sortering af madaffald. Men her i sommervarmen kan spanden med madresterne godt oparbejde en lidt ubehagelig aroma. Der er heldigvis gode råd at hente.

Maddiker er ikke farlige, men de er ret ulækre og et tegn på, at skraldespanden trænger til at blive vasket. Foto: Colourbox.dk

19. juli 2017 - Oprettet af Marie Have Qvist

De ildelugtende skraldespande er en tilbagevendende udfordring, når den danske sommer en gang imellem byder på lidt varme. Man kan dog med et par enkle fif modarbejde stanken og dermed også gøre spanden mindre tiltrækkende for de fluer, der leder efter et sted at lade deres maddike-yngel vokse op, fortæller Sarah Grouleff fra Affaldskontoret. Hun har et par gode råd til at modvirke lugt og maddiker i spanden til det organiske affald.

Klem og luk

Klem overskydende væde ud af madaffaldet, inden du smider det i posen. Og sørg for at lukke posen grundigt. Hvis du samtidig holder basketball-talentet i ro og lægger posen stille og roligt i spanden, så den ikke går i stykker, så undgår du lettere, at væden fra de rådnende madvarer samles i bunden og bliver ildelugtende. Væden fra affaldet tiltrækker fluer, og med fluerne kommer maddiker.

Skraldespanden ind i skyggen

Lugten i spanden er en naturlig del af den nedbrydningsproces, der sker i organisk affald. Når solen bager direkte på spanden, speeder varmen processen op og lugten udvikler sig hurtigere. Har du et skyggefuldt hjørne eller en kølig garage, er det derfor en god idé, at stille spanden der i de varmeste måneder.

Er maddikerne der allerede?

Hvis der er kommet maddiker i affaldsbeholderen, så giv den et par liter kogende vand ned langs siderne, når den er blevet tømt. Luk låget og lad det stå og køle af. Det fjerner de maddiker, der måtte kravle rundt i spanden endnu. Gentag med lidt sæbevand, hvis der er sidder affald fast i spanden. Det kan være nødvendigt med en stiv kost og lidt knofedt.

Forsøg med miljøvenlig rengøring

Det organiske affald bliver ikke kun til biogas, men bruges også som gødning på de danske marker. Det kan ikke udelukkes, at giftrester fra maddikebekæmpelsen i skraldespanden ender i gødningen. Derfor opfordrer Affaldskontoret til at prøve andre metoder.

- Vi er i gang med at teste mere miljøvenlige alternativer som eddike, hjortetaksalt og tea-tree-oil. Hvis du har genstridige maddiker, og du vil være med til at teste den miljøvenlige metode, så tag fat i os og hør, om vi har brug for flere maddikeramte test-vaskere, slutter Sarah Grouleff.