Affaldsskolen har nu uddannet 10.000 affaldseksperter

På Affaldsskolen beliggende på Affaldsterminalen, Romalt Boulevard i Randers fejres det, at hele 10.000 børn og voksne nu har fået en rundvisning og undervisning i, hvad der sker med deres affald, når de selv er færdige med det.

17. september 2018 - Oprettet af Klaus Kohberg

Det var to 2.-klasser fra Søndermarksskolen, der var så heldige at nå milepælen og vi fejrede det med kage og saft, inden de skulle ud og se, hvad der sker med det affald, som de og deres familier sorterer. Smider vi det rigtigt ud, kan meget af det genanvendes og genudvindes og blive til værdifulde ressourcer til gavn for både miljøet og økonomien. Og resten, det skal vi behandle på den mest forsvarlige måde, så det ikke gør skade i vores natur og miljø.

Det budskab og viden om, hvad der sker med affaldet, er derfor en vigtig del af, hvordan flest muligt af os, lærer at håndtere vores affald bedst muligt. Vi er mere tilbøjelige til at gøre tingene rigtigt, når vi forstår, hvorfor vi gør noget. For de mange besøgende på Affaldsskolen giver det nu god mening, at det de selv har sorteret derhjemme bliver udnyttet og genanvendt og mange tilfælde endda giver en indtægt i stedet for en udgift.

”I Randers Kommune er der et politisk ønske om, at bæredygtighed skal være grundlag for alt, det vi gør”, forklarer Jørgen Niemann. ”De første besøgende på Affaldsskolen havde vi i august 2011, og vi kan mærke, at vi bliver mere og mere efterspurgte, for vi har haft mange flere undervisningsforløb de seneste år. Så rygtet om værdien af et besøg spreder sig heldigvis blandt institutioner og skoler”, afslutter han.

Hvad kan Affaldsskolen?

”Børn er nysgerrige og videbegærlige, og når vi snakker affald, er det et dejligt håndgribeligt emne, som de virkelig kan relatere sig til, da de selv har affald mellem hænderne hver dag”, fortæller Sisse Stochholm, der underviser børn og unge på Affaldsskolen.

”Efter et besøg i Affaldsskolen, får børnene en god forståelse for, at affald er en ressource, og at det derfor ikke er ligegyldigt, hvilken skraldespand, de smider deres affald i. I forlængelse af det får de også en vigtig indsigt i, at de faktisk selv kan gøre en stor forskel med små simple ting i deres hverdag og dermed bidrage til at passe på naturen, miljøet og vores alles fremtid”, fortsætter hun og smiler. ”Til vores store glæde hører vi faktisk ofte, at børnene tager deres viden med hjem til forældrene og påvirker deres adfærd også. Så det er altså ikke kun dem, der kommer herud på Affaldsskolen, der lærer noget af det.”

Miljøtekniker Helle Jørgensen står for de fleste voksenrundvisninger og kan fortælle, at ikke kun er børn og unge, der kan lide at komme på besøg.

”Det er sjovt at se, hvor overraskede folk bliver over, hvor gennemtænkt det hele er i vores håndtering af affaldet. De bliver utroligt forbavsede over, hvor meget der egentlig genbruges og genanvendes - og også de store mængder vi håndterer. Det giver et rigtigt ’kick’, når man kan mærke, hvor begejstrede folk bliver under en rundvisning. Tænk at affald kan være så spændende”, griner Helle.

Du kan også få en på ’opleveren’.

Har du fået lyst til selv at komme på en rundvisning, skal du bare samle en gruppe på mellem 8 og 25 deltagere. Læs mere om booking af et besøg her.