Lugter spanden?

Det er ikke kun os mennesker, der kan have det lidt hårdt her i sommervarmen. Skraldespanden med madresterne kan også godt oparbejde en lidt ubehagelig aroma. Der er heldigvis gode råd at hente.

24. juli 2018 - Oprettet af Klaus Kohberg

De ildelugtende skraldespande er en tilbagevendende udfordring, når den danske sommer en gang imellem byder på lidt varme. Vi har desværre måttet opgive vaskebilen, der kunne komme forbi og vaske skraldespandene. Vil du have vasket din spand, er der private udbydere, som kan klare det i en ruf. Ellers har vi heldigvis et par enkle fif til at modarbejde stanken og dermed også gøre spanden mindre tiltrækkende for de fluer, der leder efter et sted at lade deres maddike-yngel vokse op.

Klem og luk

Klem overskydende væde ud af madaffaldet, inden du smider det i posen. Og sørg for at lukke posen grundigt. Hvis du samtidig holder basketball-talentet i ro og lægger posen stille og roligt i spanden, så den ikke går i stykker, så undgår du lettere, at væden fra de rådnende madvarer samles i bunden og bliver ildelugtende. Væden fra affaldet tiltrækker fluer, og med fluerne kommer maddiker.

Skraldespanden ind i skyggen

Lugten i spanden er en naturlig del af den nedbrydningsproces, der sker i organisk affald. Når solen bager direkte på spanden, speeder varmen processen op og lugten udvikler sig hurtigere. Har du et skyggefuldt hjørne eller en kølig garage, er det derfor en god idé, at stille spanden der i de varmeste måneder.

Er maddikerne der allerede?

Hvis der er kommet maddiker i affaldsbeholderen, så giv den et par liter kogende vand ned langs siderne, når den er blevet tømt. Luk låget og lad det stå og køle af. Det fjerner de maddiker, der måtte kravle rundt i spanden endnu. Gentag med lidt sæbevand, hvis der er sidder affald fast i spanden. Det kan være nødvendigt med en stiv kost og lidt knofedt.

Forsøg med miljøvenlig rengøring

Det organiske affald bliver ikke kun til biogas, men bruges også som gødning på de danske marker. Det kan ikke udelukkes, at giftrester fra maddikebekæmpelsen i skraldespanden ender i gødningen. Derfor er det en dårlig idé at vaske spanden med giftstoffer. Kunne du tænke dig at teste nogle mere miljøvenlige alternativer, så giv os et kald bliv tester af vores pakke med miljøvenlige alternativer som eddike, hjortetaksalt og tea-tree-oil.