Spis dig sund og mæt i skrald

Selvom vi selvfølgelig gerne vil lave biogas på dit organiske affald, så er det alligevel bedst, hvis det ender i maven i på dig i stedet for i din lille grønne køkkenspand. Og der kan laves meget sund og lækker mad af meget af dit madaffald.

02. juli 2018 - Oprettet af Lone Annette Topping

Madaffald kan med lidt fantasi blive til lækker mad, og det er samtidigt et godt tiltag i kampen mod madspild. Mange af os betragter f.eks. æble- og pæreskrog, kartoffelskræller, broccolistokke og gulerodstoppe som skrald, og det er en skam. For disse dele af råvarerne er både superlækre og fyldt med smag, hvis de vel at mærke tilberedes på den rigtige måde, og så er det ovenikøbet sundt, fordi de er sprængfyldt med vigtige vitaminer, mættende fibre og andre sunde stoffer, der gavner og understøtter din krop og sundhed. På nogle frugter og grøntsager, f.eks. æbler, pærer, blommer, vindruer og kartofler finder du faktisk de allersundeste næringsstoffer i og lige under skrællen. Og i citrusfrugter som appelsiner og citroner er de hvide hinder lige under skrællen mere sundt end selve frugtkødet. Stokken og de grove blade på f.eks. broccoli og blomkål samt toppen af porrer er også fyldt med vitaminer og fibre og kan sagtens spises, hvis det er tilberedt korrekt.

Når du udnytter og spiser de dele af råvarerne, som du ellers ville opfatte som ubrugeligt affald, undgår du altså ikke blot, at sund og brugbar mad går til spilde, og bidrager til at gøre en forskel for miljøet. Du gør også noget godt for din sundhed og din pengepung.

Fakta

  • Vi smider i Danmark hvert år700.000 ton mad ud, som kunne have været spist

  • Omkring 20 % af de madvarer, vi i danske husholdninger køber, ender i skraldespanden

  • Eksempelvis smider en familie på 2-3 personer hvert år omkring 65 kilo mad ud pr. person

  • Mellem 30 og 40 % af al den mad, som produceres, ender aldrig i maven, men går til spilde

  • Cirka en tredjedel af verdens CO2-udledning skyldes produktion af fødevarer.

Det vil vi gerne være med til at lave om på inspirationskatalog

Derfor har vi samlet nogle gode idéer og opskrifter til, hvordan du kan lave lækker, sund og billig mad af megen af det madaffald, der i dag ender i skraldeposen: Spis dig sund og mæt i skrald

Kilder: Femina, Miljøstyrelsen, rapporten ”Food waste prevention in Denmark – Identification of hotspots and potentials with Life Cycle Assessment” – tal fra 2017, bogen ”Skræl er ikke skrald” af Michael Folman Jensen, Fødevarestyrelsen, Stopspildafmad.dk, Altomkost.dk