Vi lægger låg på deponicontaineren i Langå

Der er nogle få typer affald, der stadig bare bliver gravet ned. Det er er dyrt, og der ryger lidt for meget i hullet. Fra 3. september skal et forsøg på genbrugspladsen i Langå afgøre, om der kan hentes penge og miljøgevinster i deponicontaineren.

28. august 2018 - Oprettet af Klaus Kohberg

I gamle dage levede en losseplads op til sit navn. Men i dag går langt det meste fra genbrugspladsen til genanvendelse eller fjernvarme. Det, der minder mest om den gamle losseplads er deponiet, hvor de typer affald, der ikke kan genanvendes, bliver gravet ned under kontrollerede forhold. Det er dog hverken godt for miljø eller pengepung bare at grave affald ned.

Det koster nemlig 900 kr. pr. ton, vi sender til deponi. Og der er masser af isolering og andre materialer, som kunne genbruges i stedet. Så selvfølgelig er det for miljøets skyld, men der er altså også økonomi i det.

Spørg endelig

Derfor kommer der nu låg på deponi-containeren, så vi har bedre mulighed for at vejlede jer, inden affaldet ryger i den dyre container. For eksempel kan isolering og sanitet nu genbruges, men gamle vaner gør, at det stadig bliver smidt i deponi. Og hvis vi skal være ærlige, så er der da også nogen, som bare er lidt dovne og vipper det hele op i deponi, men det kommer vi jo alle til at betale for. Bliver forsøget en succes, gøres tildækningen af deponi-containeren permanent.

Forsøget i Langå starter mandag den 3. september og løber i første omgang året ud. Langå Genbrugsplads sender årligt 233 tons til deponi. For hele Randers Kommune er tallet 1.715 tons.