Vi vil rigtigt gerne have fat i dine gamle mursten

Gamle mursten kan genbruges og indgå i nyt byggeri. Derfor har vi indgået en aftale med et firma, der gerne vil aftage dine gamle mursten.

Her grovraspes murstenene for gammel mørtel

03. december 2018 - Oprettet af Lone Annette Topping

Vi arbejder hele tiden på at udnytte ressourcerne bedst muligt i alle de materialer, vi får ind. Sidste skud på stammen er, at vi nu rigtigt gerne vil have fat i dine gamle mursten, fordi stenene kan genbruges i nyt byggeri. Det er en stor fordel for miljøet.

Når du har afleveret dine gamle mursten i kumme nr. 37 på Randers Genbrugsplads (indtil videre er det kun her, vi modtager gamle mursten), bliver de fragtet til Affaldsterminalen, hvor de bliver grov raspet, hvilket vil sige at maskinen roterer det værste mørtel og cement af stenene. Det gør vi, fordi det er for dyrt også at fragte mørtel og cement.

Derefter fragtes murstenene til firmaet Gamle Mursten Nord i Brønderslev, hvor de renses yderligere. Det klares helt uden brug af vand og kemikalier. Det færdige produkt er CE-mærket, og det kan derfor indgå direkte i nybyggeri.

Hver brugt mursten sparer miljøet for 0,5 kilo CO², og det kan hurtigt løbe op i store tal, jo flere mursten vi får fat i til genbrug. Samtidigt er der et socialøkonomisk perspektiv, idet der skabes nogle arbejdspladser, hvor man kan tilbyde jobs til borgere, der ellers har haft svært ved at finde deres niche på arbejdsmarkedet.

Nogle af murstenene bliver lavet til skalmursten. Det vil sige, at en normal mursten kan blive til op til 4 skalmursten, der kan bruges til at pynte op på en kedelig facade eller lave en indendørs væg om til et råt New Yorker look.